Stefanie Troffaes, traverso

En Amour

Quand on n’a que l’amour…”: Jacques Brel veroverde de wereld met zijn tedere liefdesverzen, maar een vernieuwer was hij niet. Zijn taal vol verfijnde nuances en weloverwogen retoriek stamt immers uit een lange traditie van delicate Franse liefdesmuziek. Stefanie Troffaes en Julien Wolfs reizen in dit nieuwe programma naar de bron van al die Franse finesse: de barokke klanken van François Couperin. Als geen ander wist hij de bewegingen van het hart in noten te vatten. Met kleurrijke harmonieën, een weergaloos gevoel voor timing en een behoorlijke dosis humor schilderde hij in zijn Rittrato dell’amore het portret van de liefde: van onschuldige charme tot een onbestemd ‘je ne sais quoi’, van ernstige trots tot een vederlicht ‘et cetera’ op het eind. Heel wat minder voorspoedig verliep het lot van de gemaskerde geliefden uit  Couperins Folies Françoises: hun verhaal begint met blozende kaken en voorzichtig verlangen, maar eindigt in razende liefdesterreur.

De zachte klank van Troffaes’ traverso vliegt in dit programma op de vleugels van de hartstocht, het heldere klavecimbel van Wolfs treft de verliefde ziel midden in het hart. In 2018 is het 350 jaar geleden dat Couperin, de koning van de Franse verfijning, het levenslicht zag. Troffaes en Wolfs zorgen na hun bejubelde Bachprogramma voor een met niets dan liefde verpakt cadeau.

  • Instrumentatie: traverso, viola da gamba, klavecimbel
  • Muziek van F. Couperin, J.-M. Hotteterre, Forqueray

BACH sonates voor traverso en klavecimbel

De vertelkracht van J.S. Bachs muziek komt niet uit het niets. Bach liet zich duidelijk inspireren door de retoriek, de studie van de zeggingskracht van het woord die teruggaat tot in de klassieke oudheid. Ook in deze sonates zien we hoe Bach pure vertelkracht op ingenieuze wijze implementeert.  Doorheen subtiele dialogen en met nadruk op barokke retoriek tonen Stefanie Troffaes en Julien Wolfs de meerwaarde van historische uitvoeringspraktijk in het allermooiste repertoire voor fluit en klavecimbel. Hun debuut-cd uit 2016 met dit programma werd door de internationale pers lovend onthaald.

  • Instrumentatie: traverso, klavecimbel
  • Sonates voor traverso en klavecimbel van J.S. Bach

BACH sonates pour flûte et clavecin

Dans ses sonates pour traverso et clavecin, Bach met en œuvre sa force narrative à de nombreux niveaux. L’interprétation de Stefanie Troffaes et clavecinist Julien Wolfs, par son approche informée historiquement, magnifie cette caractéristique dans un dialogue musical raffiné, empreint de rhétorique baroque.

  • Instrumentation: traverso, clavecin
  • Sonates pour flûte et clavecin de J.S. Bach

BACH sonatas for flute and harpsichord

In his sonatas for flute and harpsichord Bach implements his narrative power at many different levels. Stefanie Troffaes and harpsichord player Julien Wolfs value this power of Bach’s sonatas highly and treat us on a historically informed performance with refined musical dialogue and baroque rhetoric.

  • Instrumentation: baroque flute, harpsichord
  • Sonatas for flute and harpsichord by J.S. Bach